All for Joomla The Word of Web Design

DENTAL TRIBUNE, Май 2020
РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ДИГИТАЛНОТО ИЗДАНИЕ: 10 май 2020
ТЕМА НА БРОЯ: Тhe Life With Pandemic

Целта на броя е да представи различен опит и гледни точки за справяне в COVID кризата, и да даде вдъхновение, сила и стимул на денталните професионалисти да се въоръжат с търпение, като им предостави опит на техни колеги с идеи за реорганизиране на практиките/бизнесите и справяне с кризата. Идеята на броя е да представи сравнително позитивни мнения и коментари за живота след пандемията.

1. В момента всички живеем живота си с натиснат бутон „Пауза“. Защо мислиш, че ни бе дадена тази пауза?

Без съмнение мерките срещу разпространението на COVID-19 поставиха бизнес живота ни на „пауза“, надявам се не на “стоп“. „Паузата“ ни дава време да анализираме слабостите си от миналото и наличните възможности за да се справим с внезапно връхлетялата ни пандемия, която ни води към тежка икономическа криза и то световен мащаб. Притеснителна е липсата на ясен хоризонт, тъй като дори след овладяването на епидемиологичната ситуация, появата на нова вълна от Корона вирус или друг подобен е вече предвидима. Тази реалност ще пречи на дългосрочното планиране и инвестиции, както от страна на компаниите така и от страна на хората– защото несигурността, от пандемията може да срине доходите и бизнеса, ще ги прави много по-предпазливи.

2.В бранш сме, в който за клиентите ви – зъболекари и дерматолози, са сред хората с професии, сериозно засегнати от кризата с вирусната пандемия. Те не са включени от правителството в списъка с бизнеси за подпомагане от един служител, който в момента е с неясна съдба. Според теб кои са въпросите, които така създадената ситуация поставя пред зъболекари и дерматолози?

Непосредственият финансов натиск породен от ситуацията доведе до различни краткосрочни решения, но основното предизвикателство пред лекарските практики е : Как да стабилизират дейността си, като възстановят доверието в пациентите, гарантирайки безопасна среда и да запазят добре обученият си персонал мотивиран. Екип от специалисти от Харвард скоро публикува статия в списание Science в която на базата на математически модел се предвижда, че до 2022 периодично ще се налага поставянето на населението в социална изолация. Следователно усилията ни трябва да се насочат към търсене на дългосрочни решения свързани с новите социално- икономически и епидемични условия на живот и работа.

3.Какъв е планът ти за справяне в тази ситуация, бидейки управител
на компания за медицинска козметика и материали?
Настъпилата критичната ситуация у много хора отключи дълбок страх за бъдещото оцеляване, но за мен тя се превърна в катализатор за екипна креативност и търсене на трансформация на бизнес модела, адаптиран към новата реалност. Компанията, която ръководя е ексклузивен вносител на продуктите на френският лидер в естетичната медицина FILLMED – СЕ сертифициран производител на Филъри от хиалуронова киселина (Аrt Filler), инжекционни коктейли за мезотерапия (NCTF 135 HA), нов клас професионални пилинги, както и медицински клас анти-ейдж козметични продукти за работа в кабинет и домашна грижа: Skin Perfusion и Filorga. Продуктовото ни портфолио включва и цялостната екипировка за PRP /PRF процедури, както PDO лифтиращи и стягащи конци. Дейността ни освен внос и маркиране е фокусирана върху провеждане на качествени не само продуктови , но и медицински обучения.
Моят план за справяне се базира на три основни фактора :
1. Продуктите- да са с безкомпромисно качество и да гарантираме регулярен внос на базата на нов анализ на пазарните нужди.
2. Човешкият ресурс- инвестиция в повишаване на уменията и квалификацията на екипа за работа в новите пазарни условия. Мотивация и подкрепа при менажиране на промяната.
3. Процесите на работа- upgrade на дигитализацията във всеки аспект на нашата работа. Новaта ни стратегия е “ Go – digital”.

4.Компанията, която ръководиш разполага с 10 човека. Как ще постъпиш с хората от екипа си?
Хората са най-важният капитал в моята компания. И това не е клише. Винаги съм се старала да привличам и задържам в екипа си образовани, амбициозни хора, подкрепящи новостите в бизнеса. Голяма част от тях са от създаването на компанията преди 10 г. системно обучени и изградени професионалисти, които имат много добро разбиране за ситуацията. Oт ден първи на карантинните мерки всички преминахме на работа от вкъщи. Home- office е доста успешна форма за работа за към крайни клиенти, но е по-ограничаваща за бизнес пазара. Оказваме дистанционно съдействие на нашите клиенти. Стартирахме дигитална платформа за обучения Е-Академия насочена към практикуващите лекари. Чрез уебинари три дни в седмицата представяме актуални медицински протоколи за работа с филъри , комбинирани техники – BioNutri lift, BioNutri Glow, BioNutri lips, медицински уебинари с фокус анатомия на лице и трудни за третиране зони.
Всички тези дейности са невъзможни без активното участие на целият екип. Не предвиждам промяна в организационната структура на компанията, но ще предприема действия за повишаване на квалификацията така че максимално да отговорим на промените в пазара.

4. Знаеш ли как карантинните мерки се отразяват на националния дентален и дерматологичен пазар?
Създалата се реалност ще пречи на спокойното и дългосрочно планиране и инвестиции както от страна на хората, така и от страна на компаниите – защото несигурността, че една пандемия може да срине доходите и бизнеса им, ще ги прави много, много предпазливи. Държавата трябва да приложи ефективни мерки за да не се допусне икономическа криза и спад на заетостта, доходите и потреблението в страната.Колапсът в най-засегнатите сектори ще се отрази на цялостното потребление на естетични-дерматологични и козметично-дентални услуги. Вече сме свидетели на сериозни ценови отстъпки стигащи до -50% от някой Дермато- естетични кабинети, което ще доведе до свиване на обема на общия пазар. Ценовата конкуренция ще притисне по-малките пазарни играчи, някой от който може бе ще изчезнат. Срещу ценовата война единственото конкурентното предимство ще бъде предлагане на услуга с изключително високо качество с дълготраен ефект и безупречен профил на безопасност. В денталният, както и в дермато-естетичен сегмент качеството на услугата зависи от два компонента : качеството на вложения материал и техниката на манипулацията. Компромис с един от двата компонента влошава качеството, а това разрушава доверието пациент-лекар. Хората обаче, според мен няма да спрат посещенията си в денталните и дерматологични центрове, но със сигурност ще търсят най- високо качество за парите си.
5. A как карантинните мерки ти повлияха професионално и лично?
Преживяла съм различни екстремни ситуации в живота си, като 11-09- 2001 в Ню Йорк и 2008 световната финансова криза и съм научена да виждам възможностите, а не проблемите както в личен така и в служебен план. Пандемията постави всички в пълна социална изолация- без срещи с приятели, пътувания и концерти, но на мен ми спечели време за семейството и за неща, за които все не ми стигаше времето.
В професионално отношение от доста време обмислях по-сериозно внедряване на дигиталните технологии в обучителният процес, а пандемията ни притисна да го направим за 3 дни!

6.Как използваш времето си? Кое е това, което ти дава сила и стабилност? Как съхраняваш себе си и здравия си разум в тези мрачни времена?

Старая се да филтрирам достоверните данни от огромния информационния поток, който ни залива и често има дестуктиращо въздействие. Вярвам в медицинската наука и съм убедена, че ще се излезем от ситуацията по – добри хора и професионалисти.

6. Много хора, в това число и дентални професионалисти се предадоха на паниката, и тя започна да ги управлява. Какво би казала на тези хора?

Много се говори за управление на промяната, но е трудно постижимо на практика. В ситуация като тази, имаме две възможности да се борим, да се развиваме професионално и личностно за да отговорим на променените пазарни условия или да се предадем. За да преодолеем кризата е необходима ясна цел, план за действие и дисциплина за да се реализират всички необходими етапи на промяната. Психолозите могат да бъдат в голяма помощ, на тези които са без опит и трудно управляват емоциите и действията си.

7. Никой не знае колко дълго ще продължи тази криза. Независимо дали е краткотрайно или продължително, смяташ ли, че това ще промени денталния бизнес като цяло? И ако, да, как?

Ораничителните мерки водят до спад в растежа на икономиката, намаление на доходите и стандарта на хората и е много вероятно да настъпи временен срив в денталният бизнес.За да не се допусне това да стане трайна тенденция и след като се премахнат ограниченията е нужно управлението на държавата да има план за действие. Колкото и това да изглежда трудно или невъзможно, на мен ми изглежда постижимо.

8. Смяташ ли, че в условията на подобна криза би било подходящо да разсъждаваме и може би да променим начина, по който живеем живота си към по-добро. Какви са промените, които би искала да видиш?

Ситуацията в която се намираме ни изправи пред две алтернативи: или хората да умират, за да запазим икономиката, или да запазим живота на хората и да сринем икономиката. Идеалният изход от тази ситуация е да се постави икономиката на пауза, докато се реши проблема със здравето и живота на хората, след което да я стартираме от там, докъдето е спряла. Така единственото нещо, което ще сме „загубили“, ще е само времето, което е нужно, за да се съхрани здравето и живота на хората.
Искам да видя достойни държавни лидери, които да изпълнят тази стратегия!
Искам да видя единен народ от съзнателни хора, които пазят своето здраве и това на другите хора!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за нашият бюлетинИ никога не пропускайте информация за нашите продукти и отстъпки!