All for Joomla The Word of Web Design

Д-р Мария Тончева

Интервю за списание MODA

 

 

 • Д-р Тончева, Вие сте уважаван естетичен дерматолог не само в границите на родината ни, но и отвъд тях. Разкажете ни за дългогодишна си практика на Харли Стрийт в Лондон.

=>

През 2016г. получих предложение за обучение на лекари в новооткрита Лондонска клиника за пластична и естетична хирургия на Харли Стрийт, част от престижна верига клиники в Дубай. Имаха желание да прилагат в практиката си  патентованият ми метод за „Ускорена Автоложна Тъканна Регенерация“. Така се започна и продължава и до днес.

Мениджмънтът хареса много резултатите и ми предложи сътрудничество. По късно получих предложения за  партньорство от различни  Институти за обучение на лекари на мини-инвазивни процедури в Англия.  Изключително вдъхновяващо е да усещаш позитивни вибрации, мулти-културна атмосфера, респект и стремеж към усъвършенстване.  Мечтая и у нас да развием този позитивен дух на сътрудничество и колаборация.

 

 • Какво Ви отличава от останалите специалисти в естетичната медицина?

Всеки специалист от нивото на своите знания и практически  опит формира свой подход  за решаване  конкретните нужди на пациентите. Резултатите, които се постигат  зависят от  правилния анализ на състоянието, подбора на метод за корекция, избор на продукт или апарат и технически умения на изпълнителя. Преценката  за  търсеният резултат  има доста елементи на  субективизъм, както е субективно и  разбирането за  естетика.

Три неща са  абсолютно задължителни в  работата  ми :  1/Пълно съвпадение между очакванията на пациента и  моето виждане за резултат; 2/ Гарантиране на най-висока степен на безопасност, поради което изборът на продукти е  безкомпромисен по отношение   на качеството.  Продуктите, остават в лицето   след процедурата, а 80% от усложнения се дължат на не правилен избор на продукт ; 3/ Стремеж към постигане на естествена визия, запазване на индивидуална изразителност и  задържате на резултата за дълго време.

За мен естетичната медицина е сериозна  медицинска специалност. Практикуването и изисква  детайлни познания по анатомия на главата и шията на човека, интимните процесите на стареене на тъканите  и  задълбочено познание на механизмите на действие на прилаганите методи, процедури и продукти.

 • Много млади хора преследват амбицията да специализират в областта на естетичната медицина. Какво е важно да знаят студентите днес за тази сфера?

България  за съжаление е една от малкото държави в света,  в която отсъства академична, медицинска  специалност “Естетична медицина“. Това означава, че  няма регламентирано обучение, няма школа, няма дори къде подробно  да научиш анатомия на главата, няма  и изпит за  придобиване на квалификация. Нито една от регламентираните медицински специалности в България не дава теоретична и практическа подготовка  за стареенето на лице, шия и деколте и цялото тяло.  За да се сдобият с нужните знания и умения всеки, който е тръгнал по този път търси различни източници. Тази необходимост от качествени знания ме провокира с мои съмишленици да създадем FACE (facial aesthetic center of education). Това е независима от  индустрията  академия,  където съм  поканена да изпълнявам ролята на научен директор. Надявам се младите лекари, които искат да придобият  теоретични знания и правилни технически умения да се възползват от тази възможност за професионално обучение и развитие. Необходими са труд, постоянство и  стремеж към най- доброто на което сме способни.

 • Сред пациентите Ви има много известни имена. Коя известна личност бихте искали да бъде Ваш пациент и какви резултати бихте искали да постигнете заедно?

Нямам такива амбиции! За мен всички  хора, които искат да контролират процесите на стареене и са доверили  лицето си са еднакво важни и желани. Доверието е двупосочен процес и то е решаващият фактор  за да се случи химията между пациента и мен.   Със сигурност всеки пациент намира своя лекар!

 • Много знаменитости разчитат именно на доверени специалисти в естетичната медицина за съвети относно най-добра грижа за кожата им. Д-р Тончева, какви фактори вземате предвид, когато им препоръчвате козметични процедури?

Изборът на процедури е част цялостният индивидуален план за промяна на всеки конкретен  пациент. Определено водещо значение имат:  състоянието на меките тъкани ( кожа и подкожни структури), начин на живот, вредни навици, възраст и дали има предшестващи манипулации   или интервенции. Холестичният подход към възрастовите промени в лицето и принципът на  забавяне на стареенето  чрез превенция, ранно започване на регенеративни процедури, ежедневна домашна грижа са  основните критерии при вземане  решение и избор за козметични процедури. Освен това настъпващата промяна се  проследява   и  терапевтичният алгоритъм и  дозата се  адаптира  спрямо постигнатият отговор от направените вече мини инвазивни процедури.

 

 • В дългогодишната си практика като естетичен дерматолог, кой е най-често срещаният  проблем, с който пациентите ви са се сблъсквали. Има ли възможни превантивни мерки, които могат да се вземат срещу него?

Най- типично срещани са  два профила пациенти. Едните са   на възраст между  45-50г.,  когато решават че вече е  дошъл момента да се разделят с някоя бръчка, която имат от „много години“, защото им е наследствена. Другата група, които срещам често са жени, които искат да се подържат така, че да остаряват красиво, като да си запазят индивидуалността, а не да приличат на излезли от конвейер. Тези дами са посещавали в годините назад различни специалисти, правели са инжекционни процедури, но са разочаровани и  не харесват постигнатият резултат.

Моят съвет е :  контролът  на стареенето на  кожата трябва да започне от 20-25 годишна възраст : ежедневно- добро почистване , хидратация (особено през зимата), и целогодишна слънцезащита са минималните превантивни мерки, които ще ви предпазят  от преждевременно стареене. Всяка възрастова декада има своите особености, но ранното започване с регенеративни процедури и методи, реално възстановява щетите на времето и забавя  стареенето.  Регенеративните процедури  трябва да бъдат първи избор и когато се търсят подобряване на качеството на кожата-еластичност. Плътност , свежест и блясък.

 

 • Известна сте с въвеждането на и т.нар. „вампирски лифтинг“ в България през 2010г .  Възможна  алтернатива  ли е той за всеки пациент?

“Вампирският лифтинг” е  популярното име PRP – терапия с богата на тромбоцити плазма и добавена към нея неомрежена  хиалуронова киселина. Това е напълно регенеративна процедура, при която се възстановяват, както травматично увредените  тъкани, така и  намаляват бръчките и пигментните петна, свиват се порите, подобрява се еластичността и плътността на кожата, възвръща се свежестта и младежкия и вид . От процедурата  полза могат да имат всички хора не зависимо от възрастта. Единствените  ограничения са за хора с онкологични заболявания с давност до 5 години  и пациенти с тежки автоимунни болести.

 

 • Имате патент в регенеративната медицина:“ Ускорена Автоложна Тъканна Регенерация“ . Какво представлява този метод?

Това е метод за биостимулация на соматичните стволови клетки, които се намират в мастната тъкан и космените фоликули. Подобно на PRP терапията е необходима венозна кръв от пациента, която се обработва така, че от нея се извличат само растежите фактори и фибрина, без добавка на никакви допълнителни  химически субстанции и ДНК активатори. Това прави методът 100% автоложен (собствен), биосъвместим.  Фибриновите нишки образуват „скеле“ върху което стволовите клетки се  прикрепят, размножават и се диференцират в нова тъкан.  Кожата се възстановява заедно с подкожните структури,  като за 15-20 дни се изгражда нова микроциркулация, която доставя кислород и хранителни вещества . Резултатът  е супер естествено подмладяване  на  забавяне на процесите  на дегенерация. Прилага се  както за третиране на изявени възрастови изменения, така и за превенция. Разликата е в броя на необходимите процедури.

Методът дава резултат във всички тъкани- кожа, коса, сухожилия, стави, трудно зарастващи рани и травми.

 • По какъв начин той се различава от ботокса?

Ботоксът е миорекасант.  Намалява моториката на мускулите в които е въведен. Това му качество намира приложение основно за  изглаждане на мимическите бръчки. Освен за бръчки, може да се използва за други естетични цели, например    за   проблеми като широки пори и прекомерното изпотяване; както и за третиране на клинични състояния като мигрена и тризмус.

 

 • Помагате на редица пациенти да възвръщат самочувствието си като успешно се преборвате с безмилостния косопад. Каква е най-добрата практика за решаване на този проблем?

Най-добрата терапия е тази, която е насочена към премахване на причината довела до оредяване на косата. Откриването на точната причина понякога е нелесна задача.  Най-често косопадът се дължи на хормонални причини, авитаминози, себорея или прием на лекарства. Моят протокол, ако се потвърди най-честата форма на косопад- андрогенната включва инжектиране на  PRP; NCTF135HA, LED в определена последователност; и  приложение на локални средства.

 • Автор сте на статии в областта на естетичната дерматология. С коя се гордеете много и чувствате, че тя представлява принос към областта.

Споделянето на добри практики води до развитие и повишава общото ниво  на  медицинската наука. Надявам се, всяка статия, която имах честта и удоволствието да напиша допринася  за по-добрата информираност на читателите  и спомага за вземане на независимо информирано решение какво да предприемат с лицето си. От научна  гледна точка не мога да не се гордея , че престижното професионално Лондонско списание AESTHETICS публикува на страниците си моя статия, с истински принос към естетичната регенеративната медицина. Използване на комбиниран протокол PRF и PRP за корекция на загубата на обем в лицето, като алтернатива на филър с хиалуронова киселина.

https://aestheticsjournal.com/feature/volumising-the-face-using-prf

 

 

 • Как мислите, съществува ли симбиозна връзка между социалните мрежи и естетичната медицина? ⇒

Разбира се! Социалните мрежи са платформи които свързват хората по света с общи интереси и занятия. В наши дни, така наречените “инфлуенсъри” диктуват трендовете в модата и красотата, към които много хора се стремят. Винаги си личи един добре поддържан човек, който вдъхновява своите последователи. Естетичната медицина допринася за повишаване  на стандартите, към които много жени се стремят. Красивият , натуралният вид и  свежа кожата винаги ще бъдат тренд.

 

осъществяването на тези трендове в красотата. Тя е много повече от една наука, изучавана години наред от професионалисти. Тепърва ще станем свидетели на симбиозата между двете.

 • Нека поговорим и за moda! Кой е модният аксесоар/дреха, който трябва да присъства във всеки дамски гардероб? А в мъжкия? ⇒

Дамски: рокля, шал, ексклузивна чанта

Мъжки : ризи, сака и часовник

 • Представете си, че Ви предстои двуседмична почивка, но нямате възможност да вземете много багаж със себе си. На какви дрехи ще заложите и как ще ги съчетавате?

⇒ Зависи от дестинацията. Екзотична почивка : ленени рокли, ризи и  панталони, шапка с широка периферия.

Посещение на метрополис : дънки, сако,  тениски и удобни маратонки.

 • На кое бижу се доверявате да допълва стила ви? ⇒ брошки, гердани и шалове
 • А всъщност как бихте го определила? ⇒ Аксесоара е неизменима част от всеки тоалет на една жена/мъж. Добре комбинирания тоалет винаги прави впечатление
 • Коя е любимата ви материя? ⇒ коприна, лен и кашмир

v  Коя модна икона Ви вдъхновява в работата? ⇒ Anna Wintour модна икона  и  отлично  поддържана жена на 71г,  която вдъхновява с присъствие, ум, елегантност, стил и отношение към работата.  Аз се стремя се да подобрявам   изключително  конкурентната в която  всички работим  с положително отношение към колеги и индустрия.   Иска ми се  да сме по-толерантни  и етични към колегите си и пациентите и да се развиваме като високо специализиран сектор в медицината.

 • Какво ви вдъхновява в работното ви ежедневие?

Имам няколко пациентки на възраст от 70 до 80, които ме посещават от 10години. Изглеждат щастливи и успели в личния си живот, а все още са и професионално активни. Това ми дава голяма надежда, увереност и вдъхновение.

Много съм доволна и  когато майки доведат 20годишните си дъщери за напътствие кога и какво да правят за да избегнат грешки, който могат да имат неприятни последствия за техните лица.

 • Ако разполагате с неопределено количество пари, които обаче трябва да използвате за един единствен аксесоар, с какво бихте се сдобили? ⇒ диамант

 

 • И последно… защо е важно да запазим младостта?

⇒ Младостта е символ на грижа  и отношение към самия себе си, което говори за нас повече отколкото мислим. Важно е да запазим младежкия си вид  и индивидуалност, защото това ни дава нужната доза самочувствие

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за нашият бюлетинИ никога не пропускайте информация за нашите продукти и отстъпки!